درمان ریزش مو و ابرو
بسیاری از ما پس از هربار شانه کردن موهایمان با انبوهی از موهای به جا مانده در شانه خود مواجه میشویم و به هنگام استحمام نیز همچنان شاهد ریزش موهایمان هستیم. عدهای تصور میکنند ریزش مو پدیدهای طبیعی است و شاید هیچگاه برای درمان آن اقدام نکنند. اگر شما هم تا به امروز ریزش موی خود را نادیده گرفته اید شاید بهتر باشد رویه خود را تغییر دهید و به فکر بررسی دلایل و درمان ریزش مو و ابرو خود باشید. چرا که ریزش مو نشانه ای است برای آن که توجه بیشتری به سلامت بدن، تنظیم هورمونها، نوع تغذیه و شیوه زندگی خود داشته باشیم.
در این مطلب تلاش داریم تا هرآنچه باید از درمان ریزش مو و ابرو بدانید را در اختیارتان بگذاریم تا با دلایل ریزش مو و راههای درمان آن آشنا شوید. از اینکه با لادوکر همراهی میکنید متشکریم.
آشنایی با دلایل ریزش مو
عجله نکنید! پیش از آن که به فکر کنترل و درمان ریزش مو و ابرو خود باشید، ابتدا باید دلیل یا دلایل آن را بشناسید تا با انتخاب یک راه درمانی اشتباه به این مشکل دامن نزنید. در ادامه برخی از رایجترین علل ریزش مو را بررسی خواهیم کرد.
تغذیه نامناسب
گرچه بسیاری از ما از این فاکتور مهم غافلیم و با بیتوجهی از کنار آن میگذریم، اما صادقانه باید گفت تغذیه مناسب تأثیر قابل توجهی بر کاهش ریزش مو و ابرو و همچنین تقویت ریشه مو دارد. متأسفانه رژیم غذایی اغلب ما با غذاهایی پر شده که ارزش غذایی چندانی نداشته به این ترتیب مواد مورد نیاز برای رشد و تقویت مو را فراهم نمیآورند.
از جمله مواد غذایی که در کاهش ریزش مو تأثیرگذارند میتوان به انواع ماهی، مواد سرشار از پروتئین، آهن و ویتامین B12 مانند تخم مرغ، عدس، آجیل و انواع لبنیات اشاره کرد که حضور آنها در برنامه غذایی مان به تقویت ریشه مو کمک کرده و شکنندگی ساقه آن را کاهش میدهد.
دوران بارداری
بارداری و زایمان هر دو بر تغییر سطح هورمون های استروژن پروژسترون و در نتیجه وضعیت بیوشیمی بدن اثرگذارند. به دلیل این نوسانات در دوران بارداری و پس از زایمان، معمولاً فرد تا مدتی شاهد ریزش غیر طبیعی مو خود خواهد بود. این موضوع به هیچ عنوان نگران کننده نیست و طبق تحقیقات پزشکان متخصص، رشد مجدد مو معمولاً پس از گذشت 6 ماه از زایمان دوباره از سر گرفته میشود.
استرس و تنشهای روحی
استرس ها و تنشهای روحی که به یک باره در زندگی با آنها مواجه میشویم نیز میتوانند از دلایل آغاز ریزش مو و ابرو باشند. اضطراب، استرس، افسردگی و تغییرات خلقی که با وقوع اتفاقات ناگوار در زندگیمان بروز پیدا میکنند موجب کاهش سطح اکسیژن مورد نیاز فولیکولهای مو و همچنین تغییر سطح هورمونها میشوند که آغاز ریزش مو گواهی بر این تغییرات است.
مصرف دارو
گاهی اوقات داروهایی که به صورت روزانه مصرف میکنیم نیز میتوانند در روند ریزش مو نقش قابل توجهی داشته باشند. برای مثال شیمی درمانی یا داروهای ضد فشار خون و ضد کلسترول، داروهای آرامبخشی چون سرترالین و زولپیدم، داروهای ضدتشنج مثل دپاکین یا همان والپیروئیک اسید و همچنین فلوکستین، آکوتان و پروپرانولول از جمله داروهایی هستند که مصرف آنها با عوارضی چون ریزش مو و ابرو همراه خواهد بود.
با مشاهده ریزش مو پس از مصرف این داروها به هیچ عنوان استفاده از آنها را به صورت خودسرانه قطع نکنید و برای کنترل ریزش ابتدا موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
محصولات مراقبت از مو نامناسب
محصولات مراقبت از مو از جمله شامپو، نرم کننده، ماسک مو، سرم ها و محصولات آرایشی چون رنگ مو، ژل یا صابون ابرو و… همگی میتوانند در صورت استفاده غلط و یا فرمولاسیون نامناسب خود موجب ریزش مو شوند. استفاده از شامپوهای حاوی سولفات، تماس مستقیم نرم کننده، کرم یا ماسک با ریشه مو احتمال ریزش را بالا میبرد. به علاوه برخی از رنگهای مو و صابونهای ابرو نیز با ایجاد حساسیت ریشه ابرو را سست و ضعیف میکنند.
بالا رفتن سن
اگر یائسگی را میگذرانید و یا در شرف ورود به این دوران هستید، تغییرات در حال وقوع در بدنتان بر روند ریزش موی شما تأثیر خواهد داشت. قطعاً درمانهای خانگی و استفاده از روغنهای تقویت کننده مو در کند کردن این روند مفید هستند، اما ریزش و نازک شدن تارهای مو با افزایش سن فرآیندی کاملاً طبیعی و عادی به حساب میآید.
عدم تعادل هورمونها
بر هم خوردن تعادل هورمونهای بدن به دلایل متعددی رخ میدهد که گاهی با بروز آکنه و ریزش مو ما را آزار میدهند. هورمون ها نقش بزرگی در تنظیم چرخه رشد مو دارند. استروژنها دوستدار مو هستند و آنها را تا بلند مدت در فاز رشد نگهمیدارند. این در حالی است که آندروژنها (هورمونهای مردانه) میتوانند چرخه رشد موها را کوتاه کنند. آندروژن بیش از اندازه در بدن زنان میتواند ناشی از اختلال غدد درون ریز مثل سندروم تخمدان پلیکیستیک باشد.
سایر دلایل محتمل برای ریزش مو و ابرو
- کمبود ویتامین B12
- کمخونی فقر آهن
- کمکاری یا پرکاری تیروئید
- عفونت های قارچی و شپش
- پسوریازیس پوست سر
- کم پشتی و ریزش مو ارثی
- اگزما
راهکارهایی درمان ریزش مو و ابرو
حالا که با مهمترین دلایل ریزش مو آشنا شدهاید، وقت آن رسیده تا برخی از پرکاربردترین راهها برای درمان ریزش مو و ابرو را با شما در میان بگذاریم.
روغن تراپی
روغنهای طبیعی چون روغن رزماری، روغن نارگیل، روغن کرچک و همچنین روغن زیتون رشد مجدد مو را سرعت بخشیده و موجب تقویت ریشه مو میشوند. روغن رزماری یکی از شناخته شده ترین راههای درمان ریزش مو و ابرو به صورت خانگی است.
کافی است پیش از خواب به مدت چند دقیقه پوست سر و ساقه مو خود را با این روغن ماساژ دهید و صبح روز بعد موهایتان را بشویید. به جرئت میتوان گفت بعد از 5 الی 6 بار تکرار این روغن تراپی، اثرات قابل توجهی را خواهید دید. به غیر از این روغنها، روغن بادام تلخ نیز که سرشار از پروتئین است برای رشد مجدد ابرو در مدت زمان کوتاه بسیار مفید بوده و فولیکولهای مو را احیا میکند.
استفاده از درمارولر
درمارولر ابزاری است که این روزها نام آن را بیش از گذشته میشنویم. این ابزار غلتک مانند دارای 90 الی 450 سوزن ریز تیتانیومی بوده که معمولاً برای درمان جای جوش و اسکار پوست و همچنین درمان ریزش مو و ابرو مورد استفاده قرار میگیرد. حرکت درمارولر و ورود سوزنها بر پوست صورت یا پوست سر، موجب افزایش جریان خون و تحریک بافت پوست برای ترمیم خود و در نتیجه تحریک رشد مو میشود.
افرادی که در قسمتی از ابرو خود با ریزش منطقهای مواجه اند و از درمارولر برای پوست سر خود استفاده میکنند توجه داشته باشند که حداقل تا 12 ساعت بعد از درمان از هیچ فرآورده آرایشی استفاده نکنند و بدون استفاده از ضدآفتاب با SPF بالای 30 در معرض نور خورشید قرار نگیرند. استفاده از درمارولر نیازمند آگاهی کامل از شیوه کار با آن بوده و مراقبتهای ویژهای را میطلبد.
ماسکهای خانگی
استفاده مداوم دو بار در هفته از ماسک موهای خانگی یا غیر خانگی، به مرور زمان نه تنها به درمان ریزش مو و ابرو کمک میکند، بلکه شادابی و سلامت ساقه مو را نیز تضمین کرده و موجب ترمیم موهای آسیب دیده بر اثر دکلره، رنگ و حرارت سشوار میشود. به غیر از موارد زیر، ماسک ماست، ماسک تخممرغ و روغن زیتون و ماسک دارچین نیز خواص بسیار مفیدی برای کاهش ریزش مو دارند.
- آب پیاز: استفاده از آب پیاز گرچه به دلیل بوی زیاد آن چندان مطلوب نیست، اما مواد مغذی موجود در آن فولیکولهای مو را تغذیه کرده و رشد مو و ابرو را افزایش میدهد.
- آلوئهورا: ژل طبیعی آلوئهورا نه تنها باعث تحریک رشد مو میشود، بلکه منجر به شادابی و درخشش مو شده و وز و خشکی مو را نیز تا حد قابل توجهی کاهش میدهد.
- شنبلیله: شنبلیله حاوی پروتیئن، اسید نیکوتینیک و لستین است و ریشه مو را احیا میکند. دانههای شنبلیله را پودر کرده، موهای خود را به خمیری که از این پودر تهیه شده است آغشته کنید و اجازه دهید تا این خمیر یک شب کامل بر روی موها باقی بماند.
درمان بیماریهای تشدید کننده ریزش مو
همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، بیماریهایی که موجب برهمخوردن تعادل هورمونهای مؤثر در رشد مو هستند میتوانند ریزش مو را افزایش دهند. بیماریهایی چون کمکاری و پرکاری تیروئید، سندروم تخمدان پلیکیستیک و هر عامل برهم زننده تعادل هورمونهای جنسی میتواند موجب ریزش مو و ابرو گردد. بنابراین اگر با چنین بیماریهایی مواجهید حتماً ریزش مو خود را با پزشک معالجتان در میان بگذارید تا بهترین راه درمانی را برای شما در نظر گیرد.
درمان کلینیکی
اگر ریزش مو شما به دلیل بیماریهای پوستی، قارچی و عفونی باشد، ریشه ارثی داشته یا به هر دلیل با روشهای خانگی قابل درمان نباشد، باید به کلینیکهای تخصصی پوست و مو مراجعه کنید تا یک بار برای همیشه راه حلی دائمی بیابید. درمان کلینیکی و تحت نظر پزشک با انوع قرصهای مکمل، تنظیم کنندههای هورمون، محلول، کرم و پمادهای استروئیدی و انواع دیگری از داروهای محرک رشد مو در درمان ریزش مو تأثیرگذار خواهند بود.
البته در مواردی نیز پزشک متخصص کاشت مو سر یا ابرو را پیشنهاد میدهد. موهای کاشته شده معمولاً مقاوم ترند و مجدداً با ریزش مواجه نمیشوند. اما توجه داشته باشید که خود متخصصین پوست و مو نیز در بسیاری از موارد کاشت مو و ابرو را پیشنهاد نمیکنند و زمانی به این روش روی میآورند که درمان ریزش مو و ابرو به هیچ شیوه دیگری امکان پذیر نباشد.
در این مقاله تلاش داشتیم تا هر آنچه باید درباره درمان ریزش مو و ابرو بدانید را با شما در میان بگذاریم تا برای کاهش و کنترل ریزش موی خود بهترین و مناسبترین راه را انتخاب کنید. در صورت تمایل میتوانید سایر مقالات مرتبط با مراقبت از مو را نیز در همین وبسایت مطالعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید